21 june 2018, 14:15 Moldovan reality views 8446
Moldova, pentru prima dată, în Top 10 cei mai mari exportatori de mere
21 june 2018, 14:15 Moldovan reality views 8446

Moldova, pentru prima dată, în Top 10 cei mai mari exportatori de mere

Republica Moldova, în 2017, a intrat pentru prima dată în clasamentul celor mai mari exportatori de mere din lume.

Acest lucru a fost comunicat de analiștii revistei EastFruit, care au menționat că volumul exporturilor de mere din Moldova a depășit anul trecut pragul istoric de 200 de mii de tone și a ajuns la 222 de mii de tone. În același timp, Moldova a depășit Turcia, Belgia și Serbia, ajungînd foarte aproape de Țările de Jos. Dacă luăm în considerare volumul exporturilor nete (mai puțin reexporturile), atunci Moldova a exportat mai multe mere decît Țările de Jos, relatează Noi.md.

Experții subliniază faptul că acest lucru a devenit posibil datorită extinderii active a zonelor din cadrul livezilor intensive de mere din țară în ultimii 15 ani și creșterii capacității instalațiilor de depozitare. Un rol important în creșterea exporturilor de mere a jucat posibilitatea de a livra pe piața rusă, în timp ce majoritatea celorlalți mari producători din Europa, cum ar fi Polonia, Italia, Franța și Ucraina, nu au avut o astfel de posibilitate după introducerea așa-numitor contra-sancțiuni rusești. Astfel, aproximativ 96% din toate merele din Moldova au ajuns exact pe această piață.

Experții observă că doar aproximativ 3% din merele din Moldova au fost livrate pe piețele țărilor UE, aproape exclusiv pe piața românească.

Source: noi.md

Keywords:

export , mere , top

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
959 locuitori

Redi-Cereşnovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Redi-Cereşnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Redi-Cereşnovăţ a fost menționat documentar în anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.