06 december 2020, 18:00 Moldovan reality views 13531
Mărturie video: cum în 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor
06 december 2020, 18:00 Moldovan reality views 13531

Mărturie video: cum în 1989 a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor

Să ne amintim cum a fost – Consiliul Suprem al RSSM intenționează să dezbată proiectul Legii cu privire la funcționarea limbilor.

Deși în prezent Curtea Constituțională a calificat Legea cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RSSM drept una depășită, acest lucru nu s-a produs din cauza învechirii sensului documentului, ci din cauza că RSSM demult nu există, dar există RM - Republica Moldova.

Cadrele din înregistrarea video de acum 31 de ani nu mint – atunci întreaga republică a fost implicată în procesul de dezbatere a acestui document public inovator la acel moment, precum și a proiectului Legii cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină, adoptat la 31 august 1989.

La intrarea în Teatrul de operă, unde atunci susținea ședințele Consiliului Suprem al RSSM, deputații răspundeau la întrebările reporterului de la televiziunea națională. Ei au specificat că prin optarea pentru declararea limbii moldovenești în baza grafiei latine drept limbă de stat a RSSM ei nu urmăresc lezarea intereselor populației vorbitoare de limbă rusă și ale reprezentanților tuturor etniilor din țară.

Source: sputnik.md

Keywords:

lege , limba

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1702
Populația:
670 locuitori

Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.