07 august 2017, 10:40 Moldovan reality views 4217
Parlamentul a votat în lectură finală reforma Guvernului
07 august 2017, 10:40 Moldovan reality views 4217

Parlamentul a votat în lectură finală reforma Guvernului

Reforma Guvernului a fost susținută în lectură finală, cu 53 de voturi, la ședința Parlamentului din 7 iulie. Unica funcție politică rămîne cea a miniștrilor. Funcția de viceministru va fi exclusă, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate. O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

Responsabil de implementarea reformei Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor. Directorul Centrului, Iurie Ciocan, a declarat că prin modificările aduse la legislație este fundamentată divizarea politică în cadrul ministerelor. Este exclusă funcția de viceministru și introdusă cea de secretar general de stat, care va avea în subordine alți secretari pe domenii. Astfel, un secretar general de stat va înlocui trei viceminiștri care sînt în prezent. Secretarii de stat nu vor avea calitatea de persoană cu demnitate publică, ci doar persoană publică.

Secretarii de stat și cei din subordine vor fi numiți prin concurs. La ministerele la care nu va fi identificat un secretar general de stat, pînă la identificarea unui candidat, viceministrul aflat în funcție va continua să asigure funcționalitatea procesului legislativ.

Iurie Ciocan a subliniat că un element important al reformei Guvernului constă în delimitarea atribuțiilor politice de cele administrative. „Ministrul și cabinetul său rămîn unica componentă politică în viitoarea structură guvernamentală. Echipa ministerială cu secretarii de stat urmează să realizeze prevederile politicilor elaborate de ministru și cabinetul său", a explicat Ciocan.

Proiectul prevede o perioada de implementare a reformei de la două la patru luni. Ca urmare a acesteia, vor fi disponibilizați 43 de viceminiștri.

Source: ipn.md

Keywords:

parlament , reforma , guvern

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
2166 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leuşeni și Feteasca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1425.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.