23 june 2016, 11:30 Moldovan reality views 6306
Agenţia
23 june 2016, 11:30 Moldovan reality views 6306

Agenţia "Moldsilva" va fi reformată

„În maxim 10 zile va apărea o hotărâre de Guvern cu privire la inițierea reformei interne a Agenţiei Moldsilva", a declarat miercuri ministrul Mediului Valeriu Munteanu, în cadrul audierilor publice asupra managementului și gestiunii economice a Agenției „Moldsilva".

Potrivit agenţiei „INFOTAG", ministrul a menționat că cea mai mare problemă a Moldsilva este necesitatea unei reforme interioare a agenției, lucru despre care s-a vorbit și acum 15 ani, dar,din păcate, neglijat de către factorul politic.

Ministrul a explicat că „în urma reformării agenției ea va arăta în felul următor: cele 20 de întreprinderi silvice din țară vor fi gestionate de o nouă instituție - Întreprinderea de Stat Pădurile Moldovei, care va avea un singur consiliu de administrare, iar cele 4 rezervații naturale vor rămâne în continuare entități separate în cadrul Agenției Moldsilva".

„Termenul de realizare a reformei este de 6 luni și sunt sigur că multe dintre problemele elucidate în raportul Curții de Conturi nu vor mai putea prinde viață în cadrul instituției", a spus Munteanu.

Președintele Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Violeta Ivanov, a menționat că aceste audieri parlamentare sunt organizate „în contextul multiplelor probleme în administrarea, gestionarea și supravegherea domeniului forestier".

„La capitolul gestionării resurselor forestiere înregistrăm un rezultat modest, din acest motiv este nevoie de un control permanent al acestui domeniu. Se vede o muncă destul de asidua a Ministerului Mediului, dar, oricum, există încă multe probleme. Sperăm că această hotărâre de Guvern va influența benefic gestionarea fondului forestier", a spus ea.

Membrul Curții de Conturi, Valeriu Chițan, atestă o ignoranță din partea Moldsilva.

„Remedierile de rigoare în urma audierii CC din anii precedenți nu au urmat, din acest motiv vrem să sensibilizăm legislativul asupra gravelor probleme existente în gestionarea agenției. Se observă un management defectuos al întreprinderilor silvice atât la nivelul consiliilor de administrare cât și la nivelul organului executiv", afirmă dl Chiţan.

Potrivit Auditul Curții de Conturi la Agenția „Moldsilva" principalele probleme sunt faptul că nu au fost delimitate și înregistrate drepturile de proprietate a statului asupra terenurilor fondului forestier, consecințele fiind contestări ale dreptului de proprietate asupra 192,72 ha de terenuri, precum și ocuparea nelegitimă a unor suprafețe de 178,85 ha de către persoane fizice și juridice. Nu există un registru unic a contractelor de arendă încheiate în anii precedenți. Veniturile provenite din arenda terenurilor de interes public au fost utilizate la discreția conducerii Agenției, fără o evaluare, administrare, contabilizare și raportare regulamentară, însumând iregularități de 3,7 mil. lei. Nu a fost elaborat un program sau plan de acțiuni pentru o perioadă până în anul 2020 privind implementarea Strategiei de dezvoltare durabilă a domeniului forestier din Republica Moldova.

Source: www.infotag.md

Keywords:

Moldsilva , reforma , agenție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
261 locuitori

Țîra este un sat din cadrul comunei Ghindești, raionul Floreşti. Localitatea este situată la distanța de 15 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 261 de oameni. Satul Țîra este menționat documentar în anul 1437 cu denumirea Țîrvici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.