Go to section: Moldovan Diaspora
21 july 2022, 12:30 Moldovan Diaspora views 2651
Natalia Gavrilița, în dialog cu moldovenii stabiliți în SUA
Photo: gov.md
21 july 2022, 12:30 Moldovan Diaspora views 2651

Natalia Gavrilița, în dialog cu moldovenii stabiliți în SUA

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întîlnit, la Washington, cu moldovenii stabiliți în Statele Unite ale Americii. Discuțiile au vizat provocările cu care se confruntă țara noastră în contextul global actual și consecințele pe care le lasă războiul din Ucraina în domeniile prioritare pentru dezvoltarea țării.

În acest sens, Natalia Gavrilița a vorbit despre acțiunile Executivului orientate spre diminuarea impactului crizelor generate de conflictul armat, menționînd că, pe lîngă gestionarea lor, autoritățile au reușit să-și îndeplinească promisiunile și obiectivele incluse în programul de guvernare.

Astfel, a fost obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană – o realizare așteptată de cetățeni, care va aduce schimbări considerabile în procesul de modernizare a Republicii Moldova. De asemenea, au fost întreprinse un șir de măsuri sociale, precum majorarea pensiei minime și a salariului minim, acordarea compensațiilor la gazele naturale și resursele energetice, reformarea programului de ajutor social. Totodată, a fost lansat programul de stat pentru finanțarea proiectelor de infrastructură în localitățile din Moldova - „Satul European”, a fost majorat cu 60% fondul de subvenționare în agricultură și de aproape trei ori a crescut fondul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

Potrivit prim-ministrei, reformele vor continua, iar pe agenda Executivului rămîn subiecte legate de sporirea rezilienței energetice a țării și reformarea sectorului justiției. În același timp, Guvernul va insista pe acțiuni care să încurajeze cetățenii de peste hotare să revină în țară. Recent, Cabinetul de miniștri a avizat proiectul ce prevede scutirea diasporei de taxe la importul bunurilor de uz personal și a unui mijloc de transport.

„Tot ce am făcut pînă acum și continuăm să facem astăzi, are ca scop final creșterea nivelului de trai pentru oamenii noștri, crearea condițiilor necesare pentru ca cetățenii din diaspora să revină în Republica Moldova. Avem nevoie de voi acasă, pentru a investi împreună în viitorul european al țării noastre”, a spus Natalia Gavrilița.

Participanții la eveniment au salutat măsurile întreprinse de autoritățile de la Chișinău, exprimîndu-și speranța că dialogul dintre Guvern și diaspora va continua, iar cetățenii stabiliți peste hotare vor putea contribui la transformarea țării.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
382 locuitori

Ciulucani este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 5 km de oraşul Teleneşti şi la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîtului din anul 2004, populaţia satului constituia 382 de oameni. Satul Ciulucani a fost menționat documentar în anul 1611.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.