Go to section: Moldovan Diaspora
08 november 2018, 15:00 Moldovan Diaspora views 12147
Moldoveni din cîte țări vor participa în acest an la Zilele Diasporei
08 november 2018, 15:00 Moldovan Diaspora views 12147

Moldoveni din cîte țări vor participa în acest an la Zilele Diasporei

Imigranți moldoveni din aproximativ 20 de țări vor participa în acest an la Zilele Diasporei, eveniment care se va desfășura în perioada 17-18 august.

Datele preliminare arată că dintre cei care s-au înregistrat prealabil pentru participarea la eveniment, cei mai mulți sînt din Italia – 21 de persoane, Portugalia – 16 și Federația Rusă – 11 participanți. În jur de 6-8 reprezentanți sînt din România, Belgia, Grecia, SUA și Franța și cîte unul - doi participanți din Irlanda, Japonia, Lituania, Spania, Australia, Slovacia, Canada, Cehia, Kazahstan.

Informația a fost oferită portalului nostru de Victoria Eșanu, consultant principal în cadrul Biroului Relații cu Diaspora. Funcționara nu ne-a putut spune cum se explică numărul mic al participanților din statele CSI, comparativ cu numărul celor din state europene.

„Nu se face vreo selecție anume. Participă cine se înregistrează, cine e interesat. Noi facem anunțul public, informăm și prin intermediul ambasadelor, dar și al liderilor asociaților diasporale. E exclus din start chestia asta că s-ar pune cumva accentul pe diaspora din țările occidentale", a comunicat Victoria Eșanu.

Menționăm că în cadrul Zilelor Diasporei se va desfășura și Congresul Diasporei, care are loc o dată la doi ani. Congresul Diasporei oferă o platformă pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei. La finalul Congresului, de regulă se adoptă și o rezoluție a diasporei.

Cetățenii moldoveni de peste hotare cointeresați să participe la Zilele Diasporei mai au două zile la dispoziție pentru a se înregistra prealabil.

Source: noi.md

Keywords:

diaspora , tari

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
739 locuitori

Iorjniţa este un sat din cadrul comunei Cosăuţi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 739 de oameni. Satul Iorjnița a fost menționat documentar în anul 1661.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.