Go to section: Children
18 december 2018, 11:50 Children views 10885
Fenomenul celui de-al treilea copil
18 december 2018, 11:50 Children views 10885

Fenomenul celui de-al treilea copil

În pofida situației politice, economice și sociale complicate, în Moldova multe familii decid să aibă trei copii. Experții văd mai multe explicații ale acestui fenomen, una dintre acestea este dorința părinților de a-i asigura măcar mezinului o copilărie fericită.

Un pas conștient

La finele anilor nouăzeci ai secolului trecut apăruse un fel de modă, preluată, posibil, de prin țări străine, de a da naștere copiilor la o vîrstă matură. Ce-i drept, femeile între 33 și 40 de ani se hotărau să-l nască pe cel de-al doilea copil, după ce primul fusese deja pus pe picioare. Este timpul, în care părinții s-au afirmat, stau bine pe picioare, au în spate experiența educării primului copil și situația financiară le permite să angajeze o bonă pentru cel mic.

În ultimul deceniu s-a făcut simțită încă o tendință pozitivă în tabloul demografic, în ciuda condițiilor social-economice complicate, care domnesc în țară: multe familii din orașe, care deja educă doi copii, decid să mai nască unul.

Exemplele nu trebuie mult căutate. Președintele țării Igor Dodon are trei fii, mezinul s-a născut acum doi ani. Spicherul Parlamentului Andrian Candu – doi fii și o fiică, mezinul s-a născut la începutul anului 2017. Ex-vicepreședintele PL Valeriu Munteanu are patru fiice. Silvia Radu are un fiu de 25 ani și două fiice - de 10 și 5 ani.

Fiecare dintre noi cunoaște familii, în care cresc trei și mai mulți copii. În blocul meu, cu un etaj mai jos, stă o familie, care crește patru băieți. Aveau deja doi și au decis că ar fi bine să aibă și o fată. Dar așa a fost să fie, că în familia lui Nicolai și Tatiana Codreanu au mai apărut doi frați-gemeni. Părinții nu s-au întristat, căci încă nu au uitat deprinderile de îngrijire a bebelușilor, așa că s-au isprăvit de minune cu obligațiile părintești. Un etaj mai sus stă o familie cu trei copii, unul mai micuț ca celălalt. Din conversații cu tinerii am înțeles că au venit în capitală din provincie, unde toate rudele au familii numeroase. Au decis, așadar, să nu încalce tradiția.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

copii , familie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1429
Populația:
14931 locuitori

Făleşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Făleşti. Amplasat în partea de nord-vest a Republicii Moldova, oraşul Făleşti este situat la o distanţă de 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 14 931 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii o găsim într-un document din anul 1429, prin care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun întăreşte dreptul de stăpînire asupra unor sate, printre care şi cel unde trăia Ion Falevici.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.