28 january 2021, 15:40 Moldovan Diaspora views 3888
Roibu, despre problema moldovenilor din Ucraina
28 january 2021, 15:40 Moldovan Diaspora views 3888

Roibu, despre problema moldovenilor din Ucraina

Ucraina și Ungaria au convenit recent să discute în comun reforma ucraineană privind limba și educația, care afectează drepturile minoritățile etnice. În acest sens, Ministerul de Externe al Ucrainei a transmis Guvernului Ungariei un proiect de memorandum pentru soluționarea conflictului bilateral. În versiunea preliminară a documentului se vorbește despre recunoașterea maghiarilor în Ucraina și a ucrainenilor în Ungaria drept patrimoniu național al ambelor țări.

Solicitat de Noi.md, liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, și-a exprimat regretul că autoritățile moldovenești nu au reușit la rîndul lor o să ajungă la o asemenea înțelegere cu partea ucraineană, întru apărarea drepturilor fundamentale ale moldovenilor din Ucraina.

Activistul civic îndeamnă Chișinăul să fie mai insistent în soluționarea aceste probleme și să ceară de la partea ucraineană respectarea drepturilor conționalilor moldoveni.

„În 2017, cînd Ucraina a noua legea a învățămintului, Mișcarea de Tineret Urmașii lui Ștefan a protestat la MAEIE, și-a exprimat dezacordul față de interzierea dreptului de a studia în limba modovenească a conaționalilor noștri. Ceea ce au făcut ungurii înseamnă apărarea intereselor naționale, prin impunerea respectului reciproc în relațiile cu vecinii lor. Ceea ce nu au reușit să facă atît unele guverne stabile de la noi, cît și actualul președinte Maia Sandu, care nici măcar nu a discutat acest subiect fiind la Kiev - este să apere interesul național și să protejeze moldovenii din Ucraina de confictele politice interetnice ucrainești.

Din păcate, problema rămîne deschisă, avem nevoie de voință politică majoră și de patrioți adevărați pentru a realiza același lucru, ca moldovenii din Ucraina să nu fie discriminați și să beneficieze de tot spectrul de drepturi conferite și de multiple convenții internaționale.

Noi asigurăm toate drepturile ucrainenilor de pe teritoirul R.Moldova și nu facem nicio diferență între ei și moldoveni. De ce Ucriana nu ar face același lucru?!”, se întreabă activistul civic.

Source: noi.md

Keywords:

Dumitru Roibu , Ucraina

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
141 locuitori

Moleşti este un sat din cadrul comunei Camenca, raionul Glodeni. Localitatea se afla la distanţa de 16 km de orașul Glodeni şi la 191 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 141 de oameni. Satul Molești a fost întemeiat în anul 1720.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.