21 november 2019, 10:30 Moldovan Diaspora views 4529
Vești bune pentru lucrătorii migranți din Rusia
21 november 2019, 10:30 Moldovan Diaspora views 4529

Vești bune pentru lucrătorii migranți din Rusia

Republica Moldova urmează să colaboreze cu Federația Rusă în domeniul asigurării cu pensii.

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul asigurării cu pensii, notează Noi.md.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domicialiază pe teritoriul unuia sau ambelor Părți contractante ale Acordului.

Acordul se va aplica pentru Republica Moldova în următoarele cazuri: pensia pentru limită de vîrstă, cea de dizabilitate, de urmaș, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, ajutorul de deces. În cazul Federației Ruse este vorba despre pensiile de asigurare pentru limită de vîrstă, de dizabilitate, de asigurare de urmaș, plata fixă la o pensie de asigurare, majorarea plății fixe și suplimentul la o pensie de asigurare, pensiile și plățile de acumulare finanțate din fondurile de economii de pensii, pensiile sociale, suplimentul social la pensii și ajutorul social de deces.

Acordul se va aplica persoanelor asigurate, cetățeni ai Republicii Moldova sau Federației Ruse, precum și membrilor famiilor acestora.

Acordul propus va substitui actualul Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind garanțiile drepturilor cetățenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat la 10 februarie 1995.

Pînă în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 13 state.

Source: noi.md

Keywords:

pensie , migranți , Rusia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1109 locuitori

Răculeşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălăşeşti și Răculeşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Criuleni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Răculeşti a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.