Go to section: Nature and tourism
19 july 2021, 17:00 Nature and tourism views 30360
19 july 2021, 17:00 Nature and tourism views 30360

Parcul „S. Kirov” din Tiraspol în așteptarea înnoirii (Foto)

Acest parc este situat, practic, în centrul orașului Tiraspol, aproape de Gara Feroviară, între străzile Manoilova, 9 ianuarie și Lenin. Parcul „S. Kirov” este mai vechi decît parcul Biruinţei, proiectul lui a fost elaborat în anul 1933 de arhitectul A. Corobov cu participarea activă a lui E. Benevolenschi.

Nu am putut găsi informații despre suprafaţa parcului, nu ne-au ajutat nici întrebările puse localnicilor, ba chiar unii dintre respondenți nu şi-au putut aminti despre el, în general. Am evaluat suprafaţa parcului ca fiind de aproximativ 4-5 hectare.

Parcul nu se prea bucură de popularitate în oraș, arată părăginit și abandonat, acest lucru se face simţit peste tot pe aici – alei împădurite, copaci necurăţaţi, pavaj cioplit, practic lipsesc straturile de flori. Nu cunoaştem motivele acestei părăginiri. Cu toate acestea, în ultimul an, în parc a început construcția Sfintei mănăstiri de maici Vedenski-Pahomie, lîngă gardul parcului se înalţă clopotnița cu trei clopote, iar în centrul parcului au fost înălţaţi pereţii viitoarei biserici, construită din cărămidă roșie. Recent, pe bolta sa centrală a fost ridicată cupola. Din conversațiile cu orăşenii și conform informaţiilor din presă, am aflat, că constructorii intenționează să finalizeze lucrările de edificare a bisericii în septembrie 2013, cînd la Tiraspol va veni în vizită Patriarhul Kiril.

Firește, atunci cînd mănăstirea va fi finalizată și în ea se vor stabili maicile, întregul parc va deveni teritoriu al mănăstirii, probabil, atunci şi denumirea acestuia va fi schimbată.

Parcurile şi scuarurile Tiraspolului - album foto

Keywords:

parc , Transnistria , natura

Comments

 (3)
  • #3 Rus Reply Quote selected
    Это вообще бывшее кладбище. Про расспросы местных жителей о площади - насмешило. Лень "Google Earth" скачать?
  • #2 Eva Reply Quote selected
    Тоже заинтересовал этот вопрос....
  • #1 Slava Reply Quote selected
    ......намерены завершить работы по возведению церкви к сентябрю 2013 года....
    Эта статья какого года???
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
5054 locuitori

Cişmichioi este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cişmichioi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 108 km de municipiul Comrat și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5054 de oameni. Satul Cişmichioi a fost întemeiat în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.