Go to section: Nature and tourism
14 september 2020, 14:00 Tourism in Moldova views 3255
Cum a schimbat pandemia prețurile pentru foile turistice în Moldova și în afara țării
14 september 2020, 14:00 Tourism in Moldova views 3255

Cum a schimbat pandemia prețurile pentru foile turistice în Moldova și în afara țării

În luna august curent, față de luna iulie, indicele prețurilor de consum a constituit 99,22%, cu 0,78% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Biroul Naţional de Statistică explică această tendință negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum prin micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,13%, la mărfurile nealimentare cu 0,3% și la serviciile prestate populației cu 0,94%, transmite agora.

În luna august, faţă de luna iulie curent, au scăzut preţurile la cartofi – cu 12,1%, legume proaspete – cu 6,9%, (în special: pepeni verzi și galbeni – cu 28,6%, ceapă uscată – cu 17,1%, vinete – cu 15,9%, sfeclă roșie – cu 12,6%, morcovi – cu 12,4%, dovlecei – cu 11,3%, usturoi – cu 10,5%, ardei grași – cu 10,2%, tomate – cu 6,2%, varză – cu 2,9%), fructe proaspete – cu 6,1% (în special: fructe de livadă sîmburoase – cu 24,3%, fructe de livadă sămînțoase – cu 16,4%, struguri de masă timpurii – cu 8,2%), crupe – cu 2,4%, orez – cu 0,5%, carne de pasăre – cu 0,2%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare: castraveți – cu 2,6%, ouă de găină – cu 2,4%, ulei de floarea soarelui – cu 1,5%, citrice – cu 1,3%, paste făinoase, boboase și miere de albine – cu a cîte 0,9%, lapte integral, brînză din lapte de vacă și cașcaval – cu 0,6%, carne, preparate și conserve din carne – cu 0,5% (în special: carne de porc – cu 1,8%, carne de oi – cu 1,4%, carne de vită – cu 0,2%, preparate din carne și semifabricate – cu 0,7%,), făină de grîu, smîntînă, fructe exotice, ciuperci și înghețată – cu a cîte 0,4%, pește proaspăt și congelat, votcă, bere, apă minerală, băuturi răcoritoare și sucuri din fructe – cu 0,2%.

În luna august, față de iulie, preţurile la mărfurile nealimentare s-au diminuat cu 0,04%. Au fost înregistrate reduceri de preț mai accentuate, cu pînă la 3,9%, la îmbrăcăminte, încălțăminte, electrocasnice, carburanți și automobile.

Concomitent, în perioada de raport au fost înregistrate unele creșteri de preț la medicamente, dispozitive medicale, telefoane, accesorii pentru scris, ceasuri de perete, obiecte de sanitarie și igienă, jucării, jocuri, obiecte colecționate, mărfuri sportive, treninguri pentru bărbați și femei, încălțăminte pentru cros, unele materiale de construcție necesare pentru repararea cosmetică a lucuinței – pînă la 2%.

Turismul local s-a scumpit

Pentru serviciile prestate populaţiei, a fost înregistrată majorarea tarifelor la: serviciile de turism pe teritoriul țării – cu 5,9%, plata pentru foile de odihnă și tratament sanatorial – cu 3,2%, plata serviciilor pentru munca retribuită în gospodării – cu 2,8%, repararea apartamentelor – cu 2,4%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,5% și închirierea apartamentelor – cu 1%.

În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preț la serviciile pentru energie electrică – cu 6,6% și la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 2,8%.

 

Source: agora.md

Keywords:

turism , coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1712 locuitori

Baccealia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baccealia și Tricolici. Localitatea se află la distanța de 14 km de oraşul Căuşeni şi la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1712 oameni. Satul Baccealia a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.