Go to section: Nature and tourism
18 september 2019, 15:00 Nature and tourism views 4961
Risc de catastrofă ecologică! Răspuns oficial privind poluarea rîului Bîc (Doc)
18 september 2019, 15:00 Nature and tourism views 4961

Risc de catastrofă ecologică! Răspuns oficial privind poluarea rîului Bîc (Doc)

Mai multe nereguli grave au fost descoperite de către Fundația pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava și Mișcarea de Tineret "Voievod".

Directorul Ecodava, Igor Sîrbu, spune că situația ecologică din bazinul rîului Bîc se agravează pe zi ce trece.

Una din cele mai puternice surse de poluare a fost depistată la Strășeni, unde apele reziduale se revarsă direct pe cîmp, iar de acolo ajung în rîul Bîc, din cauză că tronsonul de evacuare a deșeurilor este nefuncțional. Situația nu arată mai bine nici la Chișinău. De la stația de epurare, apele menajere ajung în cantități enorme în rîul Bîc, poluînd astfel mediul înconjurător.

În urma multiplelor expediții pe rîul Bîc, ecologiștii au depistat circa 20 de mii de factori de poluare a rîului, astfel încît acesta riscă să se transforme într-un focar de paraziți și microbi.

"Ecodava" și "Voievod" au cerut oficial ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), inspectarea urgentă a conformității standardelor stației de epurare din Strășeni, din Chișinău și Anenii Noi, care constituie principalele surse de poluare.

În același demers, s-a cerut identificarea și atragerea la răspundere a agenților economici din preajma rîului Bîc care sînt conectați la rețeaua „Apă Canal", dar nu și la rețeaua de canalizare, iar în consecință își revarsă deșeurile direct în fluviu.

„Doamnă ministru, împreună avem datoria de ne implica cu adevărat în rezolvarea problemelor țării, iar dvs. sînteți factorul determinant în acest proces", se arată în demersul semnat de Ecodava.

Astfel, într-un răspuns oficial, ministrul Georgeta Mincu a venit cu mai multe precizări și detalii.

Referitor la Stația de epurare din Chișinău, s-a constatat că au loc lucrări de modernizare în cadrul unui proiect de restabilire a stației. Însă, în urma efectuării unor analize în laborator, persoana responsabilă - Alexandru Vișnevschi, s-a ales cu un proces verbal și cu o amendă în valoare de 1.200 de lei.

Vișnevschi a fost amendat pentru că s-a constatat depășirea valorilor limită a poluanților din apele deversate în rîul Bîc.

Referitor la Stația de epurare din Strășeni s-a stabilit că primarul localității, Valentina Casian, în comun alți angajați ai primăriei, a stabilit un parteneriat cu donatori externi. La moment este elaborat studiul de fezabilitate privind amplasarea stației de epurare a apelor uzate din localitate. Partenerii din Cehia vor acorda un grand în valoare de 2 milioane de euro.

Ce ține de stația de epurare din Bulboaca, raionul Anenii-Noi, se comunică în răsunsul oficial precum că a fost întocmit un proces-verbal și au fost înainte prescripții obligatorii, precum:

- prelevarea periodică a probelor pentru investigații de laborator în amonte și aval de stația de epurare

- monitorizarea eficientă a funcționării stației de epurare

- respectarea legislației funcționării stației de epurare

La moment stația de epurare din Anenii-Noi este în proces de reconstrucție.

Vedeți mai jos răspunsul integral oficial trimis de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) către Ecodava:

Source: noi.md

Keywords:

catastrofe , ecologie , Bîc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.