Go to section: Nature and tourism
19 august 2019, 17:15 Water resources views 5936
Rîul Lăpuşna va fi reabilitat
19 august 2019, 17:15 Water resources views 5936

Rîul Lăpuşna va fi reabilitat

Rîul Lăpuşna, cu un bazin hidrografic de 14 localităţi din raioanele Nisporeni, Hînceşti şi Leova, va fi gestionat conform unui Plan de management. Acesta a fost elaborat de un Comitet sub-bazin, creat cu susţinerea Agenţiilor de Dezvoltare din Elveţia şi Austria, în cadrul unui proiect care se va ocupa de monitorizarea și gestionarea resursei de apă din rîu, în mod rațional și rezonabil, transmite MOLDPRES.

Comitetul amintit a fost creat în urma unor înţelegeri dintre autorităţile locale, regionale, sectorul asociativ, societatea civilă, populaţia, parteneri externi care şi-au propus să redreseze situaţia ecologică a rîului Lăpuşna „ce reprezintă o valoare în patrimoniul naţional şi trebuie protejată”.

Planul de management cuprinde o serie de acțiuni de reabilitare a albiei rîului Lăpușna, cum ar fi: promovarea metodelor agricole prietenoase mediului, identificarea și crearea sistemului de gestionare a deșeurilor.

De asemenea, în Plan sunt prevăzute și acțiuni de împădurire a fîșiilor riverane de protecție, stabilirea măsurilor de revitalizare a lacurilor de acumulare, identificarea și reabilitarea pășunilor și a zonelor de agrement, acțiuni de salubrizare și de reabilitare a celor 20 de izvoare ale rîului Lăpușna.

Elaborarea Planului de management al rîului Lăpușna a fost posibilă în cadrul proiectului „Promovarea managementului integrat al apelor în bazinul rîului Lăpușna” implementat de AO EcoContact în colaborare cu AO Pro Dezvoltare Rurală și susținut financiar de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, prin intermediul acordului de implementare a proiectului „Consolidarea Cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova (Faza 1) – SDS ADA”.

 

Source: www.moldpres.md

Keywords:

riuri , reabilitare , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1763 locuitori

Crasnencoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dimitrova, Ivanovca și Crasnencoe. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Rîbnița și la 115 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnencoe alcătuia 1763 de oameni în anul 2011. Satul Crasnencoe a fost înființat în secolul XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.