Go to section: Nature and tourism
01 november 2019, 14:25 Nature and tourism views 14902
Codul Galben de ninsori şi polei
01 november 2019, 14:25 Nature and tourism views 14902

Codul Galben de ninsori şi polei

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) menţine Codul Galben de condiţii complicate ale vremii şi pentru sîmbătă, 12 ianuarie.

Conform meteorologilor, în legătură cu pătrunderea ciclonului sudic, azi şi mîine, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate. Astfel, astăzi, în toată ţara vor cădea ninsori, iar mîine se aşteaptă izolat ninsori şi depuneri de polei. „Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, cu depuneri de polei pe firele electrice și crengi. Vântul nord-vestic se va intensifica pînă la 15-20 m/s", indică un comunicat al SHS. În următoarele 24 de ore, se aşteaptă valori termice până la 12-14 grade de frig, noaptea, şi minus 2 – plus 3 grade Celsius, ziua.

Totodată, pentru perioada 10-18 ianuarie, este emis Cod Galben de gheaţă instabilă. Potrivit hidrologilor, în legătură cu zăpada căzută, în râurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. SHS atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii. „Este o perioadă mai complicată, când gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice", au explicat pentru MOLDPRES surse de la Serviciul Hidrometeorologic.

Şi salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sunt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Source: moldpres.md

Keywords:

ninsori , Cod Galben

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
125 locuitori

Buschi este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Buschi alcătuia 125 de oameni în anul 2004. Satul Buschi a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.