Go to section: Nature and tourism
25 march 2024, 17:00 Nature and tourism views 89334
Lacul de acumulare de la Dubăsari (Foto)
25 march 2024, 17:00 Nature and tourism views 89334

Lacul de acumulare de la Dubăsari (Foto)

Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajul hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955.

Lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Pe ţărmul lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina și Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi faună unică.

Hidrocentrala de la Dubăsari e prima în Moldova, punerea în funcțiune a celor 4 turbine cu capacitatea totală de 48 de mii de kW a avut loc în anul 1955. Lungimea barajului de beton a hidrocentralei e de 133 m, barajul din pămînt din partea dreaptă are 139 m, cel aluvial are 257 m, iar stăvilarul malului stîng – 354 m.

Cea mai mare lăţime lacul de acumulare o atinge în preajma oraşului Dubăsari şi în susul apei pînă la Molovata Nouă şi Molovata, unde Nistrul are un meandru cu forma unui zigzag, locul fiind foarte pitoresc. Tot acest teritoriu este foarte frumos în orice perioadă a anului. Pe ambele maluri ale lacului de acumulare se află numeroase case de odihnă. Apa acestei „mări create cu mîinile omului” este foarte curată, în special, în partea cu o lăţime considerabilă. Malurile abrupte, stîncoase ale lacului de acumulare sînt foarte pitoreşti, mai ales lîngă satele Holercani, Molovata, Cocieri, chiar şi satele însele coboară lin la vale pînă la apă. Aici e raiul adevărat pentru turiştii, care vin în sezon din toate colţurile republicii. La fel de pitoresc este lacul de acumulare şi vizavi de oraşele Rezina şi Rîbniţa. E frumos aici nu numai în sezonul de primăvară-vară. Într-o zi senină de iarnă aceste locuri sînt la fel de atrăgătoare.

Teritoriul de lîngă oraşul Dubăsari, cu forma unei cupe face ca în oraş să se simtă o atmosferă mai caldă, decît pe pante, uimeşte şi puritatea aerului şi liniştea care domneşte aici. Pădurile care cresc pe pante conferă peisajului un farmec în plus. Vă invităm să călătoriţi prin intermediul fotografiilor noastre.

Lacul de acumulare de la Dubăsari - album foto  

Keywords:

Moldova , localitati , lacuri

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
4995 locuitori

Mingir este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Semionovca și Mingir. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4995 de locuitori. Satul Mingir a fost menționat documentar în anul 1482 cu denumirea Gura Ocoalelor.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.