Go to section: Nature and tourism
02 april 2016, 16:16 Rives views 9132
Catastrofa ecologică de la Floreni
02 april 2016, 16:16 Rives views 9132

Catastrofa ecologică de la Floreni

Râurile de sânge curg prin Floreni din cauza unei staţii de pompare defecte. Inspectorii ecologici au stabilit că deşeurile de la abatoarele de păsări ajung în Bâc pentru că staţia este înnămolită.

Potrivit primelor estimări, prejudiciul cauzat de această problemă se ridică la 400.000 de lei. De cealaltă parte, autorităţile locale spun că nu există niciun pericol pentru mediu.

"Apele reziduale ale localităţii, inclusiv cele ale agenţilor economici ajungeau la staţia de pompare din satul Floreni. Din cauză că nu a fost curaţat bazinul de nămol. Conform declaraţiilor, au fost nevoiţi să le verse în râul Bâc", a spus Valeriu Nani, vicedirectorul Inspectoratului Ecologic de Stat.

Canitatea totală a deşeurilor care a ajuns în râu este greu de estimat. Ecologiştii avertizează că fauna acvatică din zonă nu va putea supravieţui din cauza toxinelor.

"Conţinulul ionilor de amoniu, nitraţi, nitriţi, cloruri, cele mai mari depăşiri am avut la consumul chimic, consumul biologic de oxigen", a explicat Arcadie Leahu, şeful Centrului de Investigaţii Ecologice.

Cu toate acestea, primnarul din Floreni Alexandru David nu pare a fi îngrijorat de situaţie: "Problema e că s-a înnămolit şi la moment nu îl puteam evacua, dar acum s-a făcut cât de cât drumul bun şi s-a curăţat, s-a evacuat. Sângele conţine multe glucide şi nu e pericol pentru păsari, animale. Mă rog, oleacă de show aici s-a făcut".

Investigaţiile în acest caz continuă, iar inspectorii ecologici spun că dosarul va ajunge pe masa procurorilor.

Source: www.publika.md

Keywords:

deşeuri , riuri , Bîc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1350 locuitori

Mihălaşa este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1350 de locuitori. Satul Mihălașa a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.