Go to section: Holidays and customs
28 july 2023, 09:30 Holidays and customs views 135288
28 july 2023, 09:30 Holidays and customs views 135288

Sărbătoarea „Chirică Şchiopul”

Astăzi creştinii ortodocşi îi pomenesc pe Sfinții Mucenici Iulita şi Chiric, mamă şi fiu. În popor această sărbătoare creştină mai poartă denumirea de „Chiric Şchiopul”.

„Chiric Şchiopul” – zi nelucrătoare pentru agricultori, dedicată unei divinităţi populare, aducătoare de foc, care a preluat numele şi data celebrării sfîntului mucenic

Chirică din calendarul ortodox 15/ 28 iulie. În aceste zile nu se lucrează, pentru ca nu cumva oamenii să fie „loviţi” de vreo boală psihică.

Conform tradiţiei, se crede că „ţinerea acestei zile de sărbătoare” fereşte holdele de grindină, casele de incendii, turmele şi cirezile de lupi sau de alte animale sălbatice. Singurul lucru permis în aceste zile era culesul pelinului pentru confecţionarea măturilor.

Keywords:

sarbatoare , religie , biserica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.