Go to section: Holidays and customs
15 april 2020, 12:45 Holidays and customs views 4246
De Paște sfințitul cozonacilor și a ouălor roșii în biserică sau în curtea bisericii, interzis
15 april 2020, 12:45 Holidays and customs views 4246

De Paște sfințitul cozonacilor și a ouălor roșii în biserică sau în curtea bisericii, interzis

Slujbele de Paști vor avea loc fără enoriași, iar sfințitul cozonacilor și a ouălor roșii în biserică sau în curtea bisericii vor fi interzise.

Declarația a fost făcută de către șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N4.

"Ce ține de Sărbătorile de Paște noi avem cîteva riscuri. În primul rînd este vorba de slujbe și sfințirea cozonacilor și a ouălor roșii, iar în al doilea rînd deplasarea masivă către părinții în vîrstă, pentru că este un eveniment de familie și toți merg de obicei la rudele de la sat. Eu am avut o întrevedere săptămîna trecută cu Mitropolitul Vladimir, unde erau prezenți toți episcopii și am discutat la acest subiect. Noi am convenit ca slujbele să fie fără enoriași. În ceea ce ține de sfințitul care se face, recomandarea bisericii și a autorităților este ca nici într-un caz să nu se admită sfințitul în biserică sau în curtea bisericii. În mai multe localități preoții vor merge cu sfințitul pe străzile din sate. Oamenii vor ieși la poartă și preoții vor sfinți", a declarat șeful statului, Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a menționat că în perioada sărbătorilor de Paști circulația oamenilor nu va fi restricționată, însă oamenii sînt îndemnați să fie responsabili.

"Noi nu putem pune restricții pe drumuri. Au fost diferite propuneri, să fie interzis oamenior să se miște prin țară, dar eu cred că aceasta nu este o soluție entru Republica Moldova. Noi venim cu apelul ca oamenii să fie responsabili".

Întrebat despre ziua de 9 mai, Dodon a spus că cel mai probabil Marșul Victoriei va fi organizat pe data de 24 august.

"Eu cred că noi vom avea discuții în timpul apropiat cu colegii la acest subiect. Dar cel mai probabil noi vom propune societății ca tot ce ține de Marșul Victoriei de 9 mai, să fie organizat pe 24 august, de ziua eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă".

Source: publika.md

Keywords:

Paste , biserica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
998 locuitori

Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.