Go to section: Cinema
20 december 2023, 12:30 Cinema views 26688
In memoriam Grigore Grigoriu
20 december 2023, 12:30 Cinema views 26688

In memoriam Grigore Grigoriu

Astăzi se împlinesc 20 ani de la trecerea în neființă a renumitului actor de teatru și cinema Grigore Grigoriu. El s-a născut la 4 aprilie 1941, în oraşul Căuşeni. Fiind orfan de tată, a lucrat de mic pentru a-şi ajuta familia.

După absolvirea şcolii medii, a devenit actor amator pe scena Teatrului popular din Căuşeni. Grigore Grigoriu nu a făcut şcoală de actorie, însă datorită talentului şi-a croit drum în lumea artei, acumulând cunoştinţe şi practică pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" din Bălţi, unde fusese angajat în anul 1959. Între anii 1965-1970 actorul interpretează o serie de roluri în teatrul de televiziune „Dialog". În anul 1970 Grigore Grigoriu devine actor la Teatrul „Luceafărul".

Colaborarea lui Grigore Grigoriu cu studioul cinematografic „Moldova-film" începe în anul 1966, cînd debutează ca actor de cinema în filmul „Poienile roşii", regizat de Emil Loteanu. Descoperirea şi afirmarea sa ca actor de nivel mondial se datorează regizorului Emil Loteanu, care îl consacră printre cei mai talentaţi actori de cinema, devenind cunoscut şi peste hotare.

Gr. Grigoriu s-a produs în peste 50 de pelicule turnate la „Moldova-Film" şi alte studiouri din fosta URSS, precum şi în trei filme produse la Studioul DEFA din Germania. La Festivalul de film din Karlovy Vary (1977), a primit Premiul pentru cel mai bun rol masculin: al lui Loico Zobar, din Şatra. În anul 1976 actorului i-a fost conferit titlul onorific de „Artist Emerit", în 1992 i s-a decernat medalia „Meritul civic", iar în anul 2002 - Ordinul „Gloria muncii".

Loteanu l-a caracterizat pe Grigore Grigoriu ca pe o statuie antică vie, din care mai tîrziu, de sub carapacea de piatră a tăcerii, avea să tîşnească o magmă incandescentă...

Marele vis al lui Gr. Grigoriu a fost să joace rolul lui Ioan Vodă cel Cumplit, să mai producă un film despre haiduci, unde avea să joace rolul principal, de căpetenie a haiducilor. N-a reuşit, dar „a fost haiduc până la sfârşit. A fost un mare actor, care trebuia să se filmeze zi şi noapte. A fost un om al culturii..." (Tudor Tătaru).

Grigore Grigoriu a fost căsătorit cu Ecaterina Botnariuc, regizoare la televiziune şi aveau împreună doi copii: Traian şi Octavian. Grigore Grigoriu a decedat la 20 decembrie 2003, în urma unui accident rutier, în apropierea satului Palanca, Ştefan Vodă, iar cu şapte luni mai tîrziu, într-un accident rutier, moare şi fiul său Traian, actor la Teatrul din Piatra-Neamţ.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1921
Populația:
424 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Taraclia și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 424 de locuitori. Satul Hîrtop a fost întemeiat în anul 1921.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.