Go to section: National costume
08 december 2013, 10:52 National costume views 8729
08 december 2013, 10:52 National costume views 8729

Festivalul Iei la a doua ediţie


Foto: moldpres.md

Prima Doamnă, Margareta Timofti, a participat sîmbătă la ediţia a doua a Festivalului Iei, desfăşurat la pensiunea agroturistică „La curtea moşului” din capitală, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Preşedinţiei.

La ceremonia de inaugurare a festivalului, Margareta Timofti a salutat desfăşurarea în Republica Moldova a unor acţiuni cultural-artistice, care au drept scop promovarea portului tradiţional. “Ia a conservat în ea codul genetic al poporului nostru, într-o armonie de culori şi simboluri adunate de milenii. Bluza femeiască, cea mai spectaculoasă piesă de port, le-a conferit domnişoarelor şi doamnelor feminitate, eleganţă şi frumuseţe”, a spus Prima Doamnă.

Margareta Timofti a subliniat importanţa păstrării tradiţiilor populare. „Acum un an am văzut la un aeroport din SUA însoţitoare de bord ale companiilor aeriene indiene, purtînd sari, costumul tradiţional indian. Mi-am imaginat că ar fi frumos să le vedem şi pe însoţitoarele de bord de la Compania Air Moldova purtînd ii ca simboluri ale portului naţional, dar şi ale feminităţii”, a spus soţia preşedintelui Republicii Moldova.

Margareta Timofti a vizitat o expoziţie în care creatori de modă şi meşteri populari au prezentat ii şi alte straie naţionale. De asemenea, Prima Doamnă a urmărit o prezentare de modă în care persoane publice au defilat îmbrăcate în ii.

La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, meşteri populari şi interpreţi de folclor.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2861 locuitori

Cioburciu este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Cioburciu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ștefan Vodă și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2861 locuitori. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1528.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.