Go to section: Culture
08 december 2023, 14:30 Theatre views 32955
08 december 2023, 14:30 Theatre views 32955

Omagiu lui Ion Sandri Șcurea

Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea în neființă a actorului de teatru şi cinema, regizorului Sandri Ion Şcurea. S-a născut la 14 noiembrie 1935 în satul Vadul-lui-Isac, raionul Vulcăneşti, Republica Moldova.

În anul 1955 a absolvit şcoala muzicală „Şt. Neaga”, clasa dirijat coral, apoi şcoala teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960. În acelaşi an este angajat în calitate de actor la teatrul „Luceafărul”, începînd cu anul 1972 este regizor-şef al teatrului „Luceafărul”.

Cele mai reuşite roluri ale sale sînt de comedie, tragico-lirice. Montează în calitate de regizor mai multe spectacole: „Chiriţa în provincie” de V. Alecsandri, care are un succes răsunător, apoi o serie de piese ale dramaturgilor contemporani. „Păsările tinereţii noastre”, „Doina”, „Horia” de Ion Druţă, „Pe un picior de plai” de I. Podoleanu, „Zile de foc, de apă şi de pământ” de Gh. Malarciuc ş. a.

În cinematografie debutează în anul 1961 cu rolul lui Gheorghe arheologul din filmul „Insula vulturilor” a regizorilor M. Izrailev şi M. Roşali. A urmat o serie întreagă de roluri care l-au plasat printre actorii de frunte ai filmului naţional, astfel încît această perioadă să fie numită − perioada de aur a „luceferiştilor”. S-a filmat în numeroase filme la Studioul „Moldova-film” şi alte studiouri din fosta URSS.

Artist al poporului din Republica Moldova, 1974.

Premiul Naţional al Republicii Moldova, 1978.

Sandri Ion Şcurea а decedat la 12 august 2005.

Keywords:

cinematograf , teatru , actori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.