Go to section: Culture
29 january 2022, 11:30 Culture views 2587
Cinci expoziții bune care merită atenția dumneavoastră
29 january 2022, 11:30 Culture views 2587

Cinci expoziții bune care merită atenția dumneavoastră

De la arhitectura modernistă pînă la Chișinău - cinci expoziții deosebite din această lună.

"Specii pe cale de dispariție: pledoarie pentru cartea roșie a arhitecturii moderniste" a lui Ștefan Rusu

Unde: Muzeul Național de Artă al Moldovei

Cînd: pînă pe 20 februarie

Expoziția este rezultatul cercetărilor din cadrul unui proiect dedicat arhitecturii socialiste din Asia Centrală și Europa de Est și include o serie de imagini cu plante endemice opuse arhitecturii moderniste. Expoziția conține și filmul documentar "Întoarcerea din viitor" și eseul video "Frunze", realizat în periada șederii autorului în Asia Centrală și a mai multor călătorii de cercetare în Tadjikistan și Kârgâzstan în 2013-2019.

Art-proiect colectiv "Gift some art this winter"

Unde: Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Cînd: pînă pe 20 februarie

Expoziția prezintă picturi și grafică ale artiștilor moldoveni: Anna Pronina, Maria Sclearenco, Olesea Șibaeva, Mihail Brunea și Iurii Palcov. Acuarelă, batic pe mătase, ulei și lucrări grafice.

Lîngă lucrări sînt situate codurile-QR individuale. La scanare, ele duc spectatorii la paginile site-ului cu interviuri. Lucrările pot fi achiziționate pentru colecție privată.

Expoziția personală a tinerei artiste Mo.Ga


Unde: Cartego Bookstore

Cînd: pînă pe 30 ianuarie

Artistul vizual în domeniul fotografiei și performanței. Se ocupă cu performanța de 2 ani împreună cu Alex Medinski. Este co-organizatorul a două art-festivaluri în 2021-VividX și UnitedArtsFestival Moldova.

"Mă caut în această activitate. Îmi place să studiez arhetipurile și să-mi amintesc întotdeauna că performanța provine de fapt de la strămoși. Doar că șamanii o numeau altfel. OVAH (ca derivat de la Over) este un proiect experimental, o încercare de a ieși cumva din limitele viziunii mele obișnuite despre nuditate. Mă bucur foarte mult că în capitală există locuri precum Cartego care oferă spațiu artiștilor locali și contribuie la creșterea și prosperarea culturii noastre".

«Chișinău – orașul dorului»

Unde: Sala panoramică a Muzeului de Istorie din Chișinău

Cînd: pînă pe 3 februarie

Expoziția prezintă peisaje urbane: "Peisaj de Iarnă", "Toamnă", "Umbre și copaci", "Motiv simplu", "După ploaie", realizate în aer liber.
Există și o serie nouă de lucrări în care sînt reprezentate edificiile Chișinăului: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, Moara roșie, Biserica Sfânta Teodora de la Sihla, Vila urbană a familiei Nazarov etc. Aceste lucrări păstrează emoțiile și amintirile pictoriței legate de Chișinău.

"Transfigures-expresii grafice"


Unde: Muzeul Național de Artă al Moldovei

Cînd: pînă pe 13 februarie

Pe 14 ianuarie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția "TRANSFIGURES — expresii grafice" a artistei române Atena-Elena Simionescu. Proiectul este organizat în parteneriat cu Complexul Muzeal Național "Moldova" și Direcția Cultură din Iași.

Expoziția cuprinde 50 de lucrări de grafică, gravură experimentală, obiecte (art-book). Curatorul expoziției este Lăcrămioara Stratulat.

Source: noi.md

Keywords:

expoziție , arta

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.