Go to section: Culture
29 january 2021, 18:10 Culture views 2006
La Chișinău s-a deschis o expoziție aniversară a pictoriței Maria Saca-Răcilă
29 january 2021, 18:10 Culture views 2006

La Chișinău s-a deschis o expoziție aniversară a pictoriței Maria Saca-Răcilă

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a avut loc inaugurarea expoziției personale de pictură și tapiserie a artistului plastic Maria Saca-Răcilă, Om Emerit, laureată a Premiului Național, la 80 de ani de la naștere.

Expoziția cuprinde 34 lucrări de pictură și 15 – de tapiserie.

În alocuțiunea sa, directorul instituției gazdă, Tudor Zbîrnea a menționat că Maria Saca-Răcilă a realizat lucrări în arta tradiției, iar din anii '80 - lucrări de orientare modernă, foarte bine construite din punct de vedere stilistic și compozițional. "Este o artistă care știe să găsească echilibrul în suprafețe foarte mari. În ultimii ani, ea și-a îngăduit să picteze pe dimensiuni medii, care sînt la fel de bine construite din punct de vedere al conceptului, fie că sînt motive simple precum naturile statice sau lucrări orientate către anumite simboluri universale. Acestea sînt tratate la fel de bine din punct de vedere compozițional, dar și cromatic și stilistic. Este o pictură de un rafinament excepțional", a subliniat Tudor Zbîrnea, informează moldpres.md.

În context, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a afirmat că Maria Saca-Răcilă este o pictoriță care nu prea ne-a răsfățat cu expoziții personale. "Este una dintre personalitățile marcante din arta plastică din R. Moldova. Prin lucrările sale, a promovat peste hotare arta plastică din țara noastră. Încă de la debutul său, ea a participat la expoziții din mai multe țări europene. Maria Saca-Răcilă este una dintre artistele care a pus baza tapiseriei contemporane. Atunci, în 1962, împreună cu Elena Rotaru, a reușit să expună o altfel de tapiserie, bazată pe tradițiile populare, pe arta covorului popular și a dat o viziune modernă tapiseriei. De acolo au început să apară alți artiști în acest domeniu. În prezent, mai mulți artiști tineri sînt inspirați din lucrările ei din anii '60", a accentuat Dumitru Bolboceanu. El i-a înmînat Mariei Saca-Răcilă medalia "Mihai Grecu" a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, "pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale".

Potrivit criticului de artă Constantin Spînu, în lucrările sale Maria Saca-Răcilă s-a evidențiat în calitate de colorist de o rară sensibilitate cromatică. „Materialele plastice utilizate de autoare în diverse genuri ale creației (fie covor, goblen sau pictură) au fost în permanență mijlocul necesar de deschidere spirituală în fața lumii și o scară simbolică a ascensiunii Mariei Saca-Răcilă spre desăvîrșire", a remarcat Constantin Spînu.

Maria Saca-Răcilă s-a născut la 11 februarie 1941 în satul Drăgănești, județul Bălți. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin" din Chișinău, specialitatea Tapiserie Artistică (1955-1961). A realizat goblenuri pentru Teatrul „V. Alecsandri" din Bălți: „Vodă", „Romeo şi Julieta", „Masca" ş.a. A pictat pînzele: „Pasărea neagră", „Primăvara", „Clopoței", „Sărbătoarea cîmpului", „Copilul vieții", „La arat" etc. A participat la expoziții de grup din Bulgaria, Canada, Franța, Japonia, Polonia, SUA, Suedia, România, Rusia și din alte țări. Lucrările sale se regăsesc în colecțiile Muzeului Național de Artă al Moldovei, în colecții particulare din San Francisco (SUA), Toronto (Canada), Moscova ș.a. În 1987 i-a fost conferit titlul onorific „Om Emerit al Artelor din RSS Moldovenească". În 1996 Maria Saca-Răcilă a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic" și în 1998 - cu Premiul Național.

Expoziția va fi deschisă pînă la 21 februarie.

Source: moldpres.md

Keywords:

Chisinau , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1102 locuitori

Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.