Go to section: Culture
07 august 2020, 16:30 Folk crafts views 3555
Un meşter popular din Cimişlia realizează suvenire unice pentru Moldova
07 august 2020, 16:30 Folk crafts views 3555

Un meşter popular din Cimişlia realizează suvenire unice pentru Moldova

Coarnele animalelor sacrificate pot deveni adevărate opere de artă, susţine Alexandru Bulat, unicul moldovean, care practică acest meşteşug. La cei 70 de ani, el poate da o altă viaţă acestor podoabe şi intenţionează să lase lucrările sale drept moştenire oraşului natal – Cimişlia.

„Doresc să le cumpere, dar eu nu vreau să le vînd. Lasă să rămînă muzeului. Urmă că nu am trăit în zadar aici.”

Alexandru Bulat este un meşter popular pentru care arta este o expresie a imaginaţiei sale, care nu are limite. De la o paletă de culori trece uşor la cioplitul în lemn, apoi la modelarea cu argilă şi nu în ultimul rînd la prelucrarea coarnelor de vaci. A auzit de această artă întîmplător, pe cînd era şofer la un combinat de carne din Kazahstan, scrie canal2.md

” Am stat 20 de ani în Kazahstan. Am lucrat şofer la un combinat de carne. În ziar am găsit un anunţ la Facultatea de Pictură şi Grafică sînt nişte cursuri pregătitoare. Pe urmă dă să încerc şi la Institut. 07:00 Am terminat cu diplomă roşie. Nu m-am gîndit niciodată că o să mă ocup cu cornul.”

Procesul de prelucrare a coarnelor nu este deloc uşor, spune meşterul.

„Întîi îl fierbem cu apă vreo trei, patru ani. Îl curăţim cu un ciob de sticlă. Îl şlefuim pînă ajungem şi se vede ce se poate de făcut.”

„Meşterul spune că toate lucrările sale spun o poveste. Forma fiecărui obiect este aleasă încă din momentul prelucării materiei prime. În acest fel, dintr-un corn de animal pot fi realizate adevărate opere de artă. Fie o pasăre, un animal sau chiar o floare decorativă. Mai nou, din rămăşiţele coarnelor, meşterul a început să facă şi bijuterii.”

Acum, Alexandru Bulat este directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Cimişlia, locul unde îşi păstrează şi lucrările. Pe lîngă asta este şi profesor la Centrul de Creaţie din localitate, acolo unde încearcă să transmită pasiunea pentru artă şi celor mai mici.

„Eu mereu am strîns ceea ce se aruncă. Buturugi, diferite … Copiii tot aşa îi învăţ. Băieţii mai găsesc de la vie ceva acasă, de la părinţi. Nu aruncaţi, tot ce vă pare interesant aduceţi şi facem o lucrare. Multe lucruri se aruncă, dar e un păcat pentru un artist plastic. Nu să treacă pe alături.”

Source: canal2.md

Keywords:

Cimișlia , Meșteșug

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1010 locuitori

Drăguşeni este un sat din cadrul comunei Rădeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Drăguşeni a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.