Go to section: Culture
23 september 2016, 12:50 Culture views 4457
Moldova a participat la Expoziția Internațională „Drumul Mătăsii” (Foto)
23 september 2016, 12:50 Culture views 4457

Moldova a participat la Expoziția Internațională „Drumul Mătăsii” (Foto)

În perioada 20-21 septembrie 2016, Republica Moldova a participat la Expoziția Internațională Culturală „Drumul Mătăsii" care s-a desfășurat în orașul Dunhuang din Republica Populară Chineză. Țara noastră a fost prezentă la expoziție cu un stand de covoare tradiționale din colecția Ecaterinei Popescu, fondatoarea Complexului de meşteşuguri populare „Artă rustică", și costume naționale din colecția Mariei Cristea, fondatoarea Casei Portului Popular "Casa Cristea", ambele meșterițe fiind prezente la expoziție.

În cadrul evenimentului de deschidere, viceministrul Culturii Gheorghe Postică a participat la Forumul ministerial „Cooperarea în Pace și îmbunătățirea noilor mecanisme de cooperare culturală pentru țările de-a lungul Drumului Mătăsii", care a reunit miniștri și viceminiștri ai Culturii din 25 de țări, precum China, Albania, Belarus, Egipt, Ungaria, Iran, Lituania, Macedonia, Ucraina, Egipt, Pakistan ș.a. Oficialii au discutat despre viziunile și posibilitățile de colaborare culturală dintre diferite state ale lumii din Asia, Europa și Africa, care deși sînt situate la distanțe mari între ele și reprezintă culturi foarte diferite, au în comun istoricul Drum al Mătăsii, exemplu antic care necesită a fi preluat de țările contemporane. În discursul său Gheorghe Postică a menționat că, teritoriul și populația de pe teritoriul actual al Republicii Moldova a fost parte a acestui lung drum care lega Orientul de Occident, proiect care revitalizat, va duce la dezvoltarea relațiilor noastre nu numai culturale, dar și economice, politice, sociale etc.

Expoziția Culturală Internațională „Drumul Mătăsii" din Dunhuang, China, întrunește reprezentanți din 58 de țări și regiuni, 5 organizații internaționale, 19 orașe înfrățite cu orașul Dunhuang, iar Franța este invitatul de onoare al evenimentului. Expoziția are drept scop dezvoltarea schimburilor culturale și cooperarea dintre țările situate de-a lungul Drumului Mătăsii în spiritul „păcii și cooperării, deschiderii și incluziunii, învățarea și beneficiul reciproc". Pe durata desfășurării expoziției sînt organizate mai multe evenimente precum Conferința Summit, Masa rotundă „Patrimoniul Cultural de-a lungul Drumului Mătăsii", 5 sub-forumuri și 5 forumuri speciale (Forumul pentru Dezvoltarea Turismului Cultural, Forumul Drumul Mătăsii Digital, Forumul pentru Cooperare Culturală Financiară ș.a.), Festivalul de Artă Populară, în care principalele teme de discuție sînt legate de cooperarea culturală și interguvernamentală.

Expoziția propriu-zisă cuprinde cca 8000 de articole: antichități, porțelanuri, tablouri, fotografii, publicații, articole de design din peste 60 de țări ale lumii. De asemenea, sînt expuse și lucrări din muzeele naționale și colecții particulare din Franța, Italia, Germania, Grecia, Mexic, Iran, Kîrghîzstan, Uzbekistan și Nepal. Spațiul expozițional cuprinde cca 36 mii m2, grupate în 4 arii expoziționale.

Evenimentul este organizat de către Guvernul provinciei Gansu, Ministerul Culturii al Republicii Populare Chineze, Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune, Administrația Națională a Turismului și Consiliul Chinei pentru Promovarea Comerțului Internațional.

Reamintim că informații amănunțite despre Alesul covoarelorŢesutul popular decorativBroderiiCroşetareÎmpletitul din salcieÎmpletitul din paieÎmpletitul din pănuşi de porumbÎmpletitul din papurăPrelucrarea artistică a lemnuluiPrelucrarea artistică a pietreiCeramica popularăPrelucrarea artistică a pielii şi a blănurilorPrelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.

Source: diez.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.