Go to section: History
31 august 2023, 13:30 History views 96885
31 august 2023, 13:30 History views 96885

Petru Șchiopul – domnul care a oficializat limba moldovenească

Petru Şchiopul, 1574-1577; 1578-1579; 1582-1591 a domnit de trei ori în Moldova. După Ioan vodă cel Cumplit, Gr. Ureche ne spune ca Petru Şchiopul „boierilor le era părinte…, spre sărăci milostiv”.  La porunca domnitorului s-a întocmit Catastiful birnicilor împărtiţi pe categorii fiscale, cel mai vechi izvor statistic, demografic şi fiscal din Moldova – Catastiful lui Petru Şchiopul

Fiind o cerinţă a timpului şi o necesitate imperioasă a societăţii moldoveneşti, pe timpul primei domnii a lui Petru Şchiopul limba moldovenească este introdusă oficial şi se foloseşte în Cancelaria Domnească a Moldovei. De altfel în biblioteca domnitorului se aflau şi cărţi „traduse în limba moldovenească”. În biblioteca lui Petru Șchiopul se afla, conform registrului, „O carte in folio, cu coperta din marochin roșu, Psaltirea lui David, tradusă din slavonește în moldovenește” (Psalter Davits aus den schlavonischen in die moldavische Sprach gezogen). Aceasta este una dintre cele mai vechi mărturii ale folosirii lingvonimului „limba moldovenească” în alte țări, în alte limbi.

Petru Şchiopul a fost singurul domnitor, care la 1591 a lăsat tronul, a părăsit Moldova,  stabilindu-se în Tirol.

Keywords:

domnitori , Moldova , istoria , limba

Comments

 (1)
  • #1 sergiu Reply Quote selected
    pe vremea aceia toate cartile biserecesti erau in latina.Dar voi ???????????
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3155 locuitori

Bravicea este un sat și comună din raionul Călăraşi. Este unicul sat din comuna cu același nume. Satul Bravicea, pe valea rîului Cula, se află la distanţa de 28 km de orașul Călăraşi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3 155 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.