Go to section: History
24 april 2023, 15:00 History views 78406
24 april 2023, 15:00 History views 78406

Domnitorul Stefan Răzvan – prototipul eroului dramei „Răzvan și Vidra”

Astăzi se împlinesc 428 ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Ştefan Răzvan, care a domnit în perioada aprilie-august 1595.

Tatăl său a fost un țigan musulman din Imperiul Otoman care a emigrat la nord de Dunăre, în Valahia, iar mama sa, o moldoveancă. În această perioadă, țiganii stabiliți în Valahia și Moldova erau robi, cu excepția celor care proveneau din Imperiul Otoman. Beneficiind de acest privilegiu, tatăl său și, mai tîrziu, Ștefan Răzvan au rămas liberi. A trecut de la islam la creștinism, provocînd nemulțumirea sultanului.

A obținut statut de boier și s-a implicat în politica Moldovei, unde a fost numit hatman în timpul domniei lui Aron Tiranul. Se spune că cea care a stîrnit setea de putere și l-a făcut să rîvnească tronul a fost Vidra, nepoata lui Moțoc, o boieroaică ambițioasă și trufașă.

Domnia sa a fost scurtă, deoarece polonezii nu agreau alianța lui Ștefan Răzvan cu Transilvania și Valahia. În vreme ce la porunca lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, Ștefan Răzvan elibera Valahia, armatele polone au invadat Moldova în august, aducîndu-l pe Ieremia Movilă pe scaunul Moldovei. „Lîngă satul Areni s-a încins o luptă crîncenă... Răzvan se afla în cele mai periculoase locuri: sub dînsul au căzut doi cai, lefegii unguri au început să se retragă. Rănit, Răzvan a căzut prizonier".

Miron Costin descrie sfîrșitul tragic al lui Ștefan Răzvan: „L-au prins oștile lui Ieremii-Voda și pre Răzvan și l-au adus la Ieremie-Voda. Stă movila și acum pe drumul Baiei de la Suceava, care se pomenește Movila lui Răzvan pînă astăzi. Cît l-au adus pre Răzvan la Ieremie-voda, după cîtăva mustrare, i-au tăiat îndată capul și l-au pus într-un par împrotiva cetății".

Lui Ştefan Răzvan îi sînt atribuite două tipuri de monede în sistemul groşilor, şi anume monede din argint cu valoare nominală de 3 groşi, similare monedelor poloneze din acea epocă.

Istoria lui Ștefan Răzvan și a Vidrei, nepoatei boierului Moțoc, a stat la originea dramei lui B.P.Hașdeu „Răzvan și Vidra".

Keywords:

aniversarea , istoria , domnitori

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2319 locuitori

Băneşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Băneşti și Băneştii Noi. Localitatea se află la distanţă de 8 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2319 oameni. Satul Băneşti a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.