Go to section: History
02 april 2024, 11:30 History views 29629
405 de ani de la întronarea lui Gaspar Graziani în Moldova
02 april 2024, 11:30 History views 29629

405 de ani de la întronarea lui Gaspar Graziani în Moldova

Astăzi se împlinesc 405 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Gaspar Graziani. Acesta era un croat catolic din Bosnia. Cunoştea mai multe limbi: croata, germana, engleză şi turcă. A ajuns dragoman (traducător) la curtea împăratului turcesc. Îndeplinind mai multe misiuni şi legînd mai multe prietenii la curtea otomană, dragomanul croat nădăjduia că va primi drept răsplata pentru activitatea sa tronul Moldovei sau al Valahiei.

Gaspar Graziani era străin de țară, necunoscător al limbii şi obiceiurilor Moldovei. Ignorînd tradițiile țării el nu este agreat de boieri, dar şi de popor. În aceste condiții îzbucneşte răscoala orheienilor, care aduc şi un înlocuitor la domnie. Însă revolta este crunt reprimată.

Fiind pus pe tron cu scopul de a stăvili acțiunile regatului Poloniei de a-şi extinde hotarele dincolo de Nistru, decide să se întoarcă împotriva turcilor şi să-şi caute aliați printre țările creştine. Se dovedeşte a fi un intrigant desăvîrşit în această tentativă a sa.

Gaspar Graziani a încheiat un tratat secret de alianță cu polonii, iar turcii aflînd despre aceasta au hotărît să îl detroneze. Otomanii au încearcă să-l atragă la Istanbul, dar domnitorul a înțeles că i se pregăteşte o capcană.

Sultanul trimite trupe în Moldova pentru a-l detrona pe Gaspar Graziani. Polonezii, conduşi de hatmanul Jolcovschi, îi sar în ajutor. În bătălia de la Țuțora oastea moldo-polonă a lui Graziani a suferit înfrîngere. Domnitorul a fugit în toiul nopții de pe cîmpul de luptă, vrînd să treacă în Transilvania, dar a fost decapitat de hatmanul şeptilici si boierul Goia la 20 septembrie 1620.

Keywords:

istoria , domnitori , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
32 locuitori

Batîc este un sat din cadrul comunei Geamăna, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 32 de oameni. Satul Batîc a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.