Go to section: History
16 september 2023, 14:30 History views 27032
Paharnicul în Moldova – 615 ani de istorie
16 september 2023, 14:30 History views 27032

Paharnicul în Moldova – 615 ani de istorie

Paharnicul a fost menţionat documentar pentru prima dată în Moldova în anul 1408, acum 615 ani. În evul mediu, paharnicul era un mare dregător, care avea grijă de băutura domnului şi de cea necesară meselor domneşti. El era cel care îl servea pe domn şi gusta din băutură înaintea acestuia, pentru a se asigura că aceasta nu era otrăvită. Asigura aprovizionarea cu vin necesară pivniţelor domneşti. Subalternii săi erau păhărniceii. Toţi subalternii paharnicului constituiau o categorie militară.

La început figura printre marii dregători din divanul ţării, dar în secolele XVIII-XIX importanţa lui s-a redus semnificativ. În ultimele decenii ale secolului XVIII, atribuţiile paharnicului revin cuparului, iar paharnicii rămîn boieri cu titlu dar fără dregătorie.

În Moldova paharnicul se mai numea şi ceaşnic. Cel mai probabil denumirea de paharnic a fost împrumutată de la slavii din sud, iar cea de ceaşnic de la poloni sau de la lituanieni. Marele paharnic obţinea venituri importante dintr-o taxă numită păhărnicia, care trebuia plătită de proprietarii de vin. În Moldova, proprietarii de vie trebuiau să plătească paharnicului un plocon pentru a primi autorizaţia de a culege via. Tot în Moldova paharnicul obţinea venituri importante de la Cotnari, de unde strîngea zeciuiala cuvenită domnului şi anumite dări pe veniturile din vînzarea vinului.

Keywords:

Moldova , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
482 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoare și Valea Norocului. Satul Izvoare se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 88 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. A fost menționat documentar în anul 1552 cu denumirea Loziile.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.