Go to section: History
24 april 2023, 12:00 History views 18093
Spătarul în Moldova - 589 de ani de istorie
Photo: turistik.ro
24 april 2023, 12:00 History views 18093

Spătarul în Moldova - 589 de ani de istorie

Spătarul a fost menţionat documentar pentru prima dată în Moldova în anul 1434, acum 588 de ani. În Evul Mediu, spătarul era un mare dregător cu atribuţii militare. Dregător de curte, el purta la ceremonii însemnele autorităţii domnului (sabia şi buzduganul).

Origine dregătoriei se regăsește la curtea imperială Bizantină, unde protospapharios avea grijă de spada împăratului. Cu timpul a evoluat în importanţă şi a devenit comandant militar pe cîmpul de luptă. Putea comanda cavaleria sau chiar întreaga armată. Ca mare dregător făcea parte din sfatul domnesc. Subalternii săi erau vtorispătarii, tretispătarii si spătăreii, care alcătuiau o categorie militară, organizată în cete, în fruntea căruia era un vătaf.

Prima menţionare documentară a spătarului în Moldova datează din anul 1434. Pe măsură ce efectivele armatei s-au redus, spătarul a căpătat tot mai multe atribuţii poliţieneşti.

Keywords:

Moldova , istoria , militari , armata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
565 locuitori

Natalievca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Comarovca, Natalievca, Popovca, Ţapoc. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 565 de oameni. Satul Natalievca a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.