Go to section: History
27 june 2023, 16:30 History views 25405
27 june 2023, 16:30 History views 25405

Vasile Lupu – „principele de aur”

Unul din fruntaşii răscoalei boiereşti din 1633 (contra lui Alexandru Iliaş), marele vornic Lupu Coci cu ajutorul turcilor ocupă tronul Moldovei la 20.03.1634. Devenit domn el şi-a luat numele de Vasile vodă. Originar din Albania sau Epir, Vasile Lupu se va menţine la putere 19 ani, pînă în 1653.

A instaurat o atmosferă de conlucrare cu boierii autohtoni şi cei greci, care îşi întăriseră poziţiile în economia şi administrarea ţării. A stabilit Anii de prescripţie (termen de urmărire a vecinilor fugari) - 5 ani.

Pe vremea lui Vasile Lupu, cărturarul moldovean Eustratie traduce în limba moldovenească „Pravilele lui Vasile Lupu” - primul cod de legi tipărit în Moldova. Domnitorul a ctitorit biserica mănăstirii Trei Ierarhi din laşi, „monument de o frumuseţe unică”, aici se va deschide la 1640 Academia Vasiliană, o tipografie. De la Vasile Lupu ni s-a păstrat unicul monument din Moldova dintre Prut şi Nistru, ctitorit de un domn - biserica Sf. Dumitru din Orhei. Anume în aceşti ani Gr. Ureche devine vornic al Ţării de Jos, îşi scrie nemuritorul său Letopiseţ al Ţării Modlovei, îşi desfăşoară activitatea mitropolitul Varlaam.

Rebeliunea cazacilor zaporojeni (1648-1654) condusă de hatmanul Bogdan Hmelniţki a marcat și destinul lui Vasile Lupu.  În 1652, Vasile Lupu o va jertfi pe fiica sa domniţa Ruxandra, dînd-o în căsătorie după Timuş Hmelniţki. La aniversarea unui an de la nuntă, în septembrie 1653, Timuş Hmelniţki îşi pierdu viaţa sub zidurile Sucevei, apărînd avuţia şi familia lui Vasile Lupu.

A susţinut legături diplomatice cu Rusia prin rezidentul rus la Iaşi A. Ordin-Naşciokin. A avut pofte cuceritoare: a rîvnit şi chiar a ocupat scurt timp teritoriul Valahiei. Aceste veleităţi au declanşat un îndelungat conflict între Matei Basarab, domnul Valahiei, şi Vasile Lupu. În luptele de la Popricani, Finta, Sirca, Vasile Lupu este învins, tronul Moldovei ocupîndu-l logofătul Gheorghe Ştefan (1653-1658).

În memoria demnitarilor otomani Vasile Lupu a rămas ca “principe de aur”, iar M. Costin scria: „Fericită domnia lui Vasilie-vodă, în care, de au fostu cîndva această ţară în tot binele şi bivşug şi plină de avuţie, cu mare fericire şi tragănată pînă la 19 ani, în dzilele aceştii domnii au fostu”.

Keywords:

domnitori , Moldova , Vasile Lupu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1703
Populația:
1060 locuitori

Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.