19 march 2024, 12:18 views 25648
Materiale din compartiment: All news | Video gallery |

Păuleşti, district Călăraşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1015 locuitori

Păuleşti este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Satul are o suprafaţă de circa 1.26 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.18 km. Păuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. Satul Păulești a fost menționat documentar în anul 1545.

[top]Monumente ale naturii

Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic „Cimitirul Cailor” este o arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 2 ha, la nordul satului Păuleşti raionul Călăraşi. Denumirea se pare că pleacă de la faptul că în trecut, localnicii îşi îngropau în acele locuri caii morţi. În solul de aici au fost descoperite urme de piatră rară – stronţianită. În satul Păuleşti în curtea şcolii din localitate creşte un stejar care a răsărit dintr-o ghindă care a fost în cosmos. În anii ’60 ai secolului XX Iurie Gagarin, a fost primul om care a zburat în cosmos. Împreună cu el au fost trimise și cîteva seminţe de plante şi ghinzi. Dintr-una din acele ghinzi a crescut stejarul din Păuleşti. În afară de stejarul adus din cosmos, la marginea satului, în faţa unui conac boieresc creşte cel mai bătrîn platan de pe teritoriul ţării noastre, cu vîrsta de 290 de ani, avînd înălţimea de 25 de metri şi diametrul tulpinii de 160 de cm. Tulpina acestui platan poate fi cuprinsă de 3-4 oameni. Un alt monument natural inedit aflat pe teritoriul domeniului boieresc din Păuleşti este şi ceasornicul natural format din 24 de pini, sădiţi în cerc la distanţe egale unul de celălalt. Acest ceas colosal indica boierilor vremea exactă. În mijlocul acestui ceas se afla o masă mare la care mîncau oamenii ce lucrau la conac.

[top]Trasee turistice

Vizite şi excursii locale: Vatra medievală (1545) cu biserica “Sf. Nicolae” (din 1887 pe pămîntul boierului Goilov), casa boierului Stilos, 3 beciuri moşiereşti, spitalul vechi şi conacul familiei D.Ruso. Monumentul natural geo-paleontologic “Cimitirul cailor” (2 ha), parcul de arbori seculari.

[top]Monumente istorice

Un monument cu valoare istorică este conacul cu parc al lui Dinu Ruso din satul Păuleşti. Boierul Dinu Ruso construieşte pe moşia sa la finele secolului XIX- lea o casă ornamentată,cu două nivele, iar în prejma ei amenajează o cişmea. În perioada sovetică aici era o tabără de odihnă şi muncă pentru elevi „Doina”. Conacul a fost lăsat în paragină pînă în anul 2003, cînd a fost procurat de o persoană particulară. Conacul este monument de arhitectură de importanţă naţională. La moment se află în stare nesatisfăcătoare.

[top]Istoria localitații

Satul Păulești a fost menționat documentar în anul 1545. Referitor la apariția satului Păuleşti există o legendă. Se spune că demult prin părţile acestea nu era ţipenie de om. De jur-împrejur numai codri. Trecînd odată pe la marginea pădurii, un boier a hotărît să se odihnească la umbra copacilor bătrîni. Rămînînd impresionat de peisajul din jur a hotărît să se stabilească acolo cu traiul. Boierul purta iarna şi vara o pălărie cu pană de păun. Oamenii l-au şi poreclit Păunescu, iar moşia Păuneşti. Legenda mai spune că, într-o zi de vară prin părţile locului au rătăcit nişte călăreţi. La marginea moşiei l -au întîlnit pe un moşneguţ gîrbovit de ani şi de nevoi. Drumeţii l-au întrebat cui îi aparţine conacul, iar moşneagul în loc să zică Păuneşti a zis Păuleşti.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1015 oameni, dintre care 49.56% - bărbaţi și 50.44% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.21% - moldoveni, 0.30% - ucraineni, 0.49% - ruşi. În satul Păuleşti au fost înregistrate 362 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
1549 locuitori

Chioselia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţărăncuţa și Chioselia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cantemir și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1549 de oameni. Satul Chioselia a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.