Văleni, raionul Cahul
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1430
- Populația:
- 3021 locuitori
Văleni este un sat şi comună din raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 2.60 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.41 km. Văleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Cahul și la 195 km de Chișinău. Satul Văleni a fost menționat documentar în anul 1430.
[în sus]Populaţia
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3021 de locuitori, dintre care 48.86% - bărbaţi și 51.14% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.21% - moldoveni, 0.26% - găgăuzi, 0.23% - ruşi, 0.17% - ucraineni, 0.13% - bulgari. În satul Văleni au fost înregistrate 913 gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.
[în sus]Istoria localitaţii
Satul Văleni a fost menționat documentar în anul 1430 cu denumirea Balintești.
[în sus]Sfera socială
Pîinea a devenit exponat de muzeu în satul Văleni, raionul Cahul. Aproape un an aici funcţionează o expoziţie permanentă, unde sînt vernisate peste 20 de exemplare de produse de panificaţie, iar graţie numărului mare de vizitatori, administraţia locală, cu susţinerea viitorilor specialişti în turism, intenţionează s-o transforme într-un muzeu.
La realizarea proiectului respectiv lucrează un grup de studenţi de la specialitatea Turism a Universităţii de Stat "B.P. Haşdeu" din Cahul. Potrivit profesorului universitar Ludmila Noni, expoziţia de la Văleni a fost întemeiată pe lîngă brutăria dinlocalitate şi actualmente reprezintă o locaţie asezonată în stil naţional. Aici sînt expuse peste 20 de feluri de colaci, alte produse din pîine, folosite cu diferite ocazii - nunţi, cumătrii, înmormîntări, diferite sărbători populare şi religioase etc. Vizitatorii pot degusta din mostrele prezentate, iar compartimentul divertisment este susţinut de Lidia Bejenaru, "bunica de la Văleni", care a însoţit formaţia Zdob şi Zdub la concursul Eurovision în cadrul prestaţiei muzicale de succes "Bunica bate doba".
Muzeul Pîinii ar putea include şi mai multe detalii specifice pentru un muzeu al satului şi să aibă printre exponate exemplare de port naţional, dans şi cîntec, susţinute de artiştii locali.
[în sus]Personalități
Gheorghe Vodă – scriitor, poet, cineast
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1850
- Populația:
- 17757 locuitori
Anenii Noi este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Anenii Noi. Amplasat în valea rîului Bîc, un afluent al Nistrului, oraşul Anenii Noi este situat la o distanţă de 36 km sud-est de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Anenii Noi constituie 8358 locuitori.
Localitatea Anenii Noi a fost atestată documentar la 27 iunie 1731, cu denumirea Paşcani pe Bîc.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.