Vorniceni, raionul Străşeni
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 5220 locuitori
Vorniceni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Satul are o suprafaţă de circa 2.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.61 km. Vorniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 39 km de Chișinău. Satul Vorniceni a fost menționat documentar în anul 1420.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5220 de oameni, dintre care 49.27% - bărbaţi și 50.73% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 97.93% - moldoveni, 0.79% - ucraineni, 0.82% - ruşi, 0.11% - găgăuzi, 0.17% - bulgari, 0.02% - ţigani, 0.15% - alte etnii.
În satul Vorniceni au fost înregistrate 1528 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.
[în sus]Istoria localitații
Documentar satul Vorniceni este menționat pentru prima dată la 25 aprilie 1420 în domnia lui Alexandru cel Bun: «Din mila lui Dumnezeu, noi, Alexandru voievod, domn al Tarii Moldovei. Facem cunoscut cu aceasta carte a noastra, tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi citindu-se ca aceasta adevarata sluga a noastra și credincios boier, pan Oană vornic, a slujit mai inainte sfintraposatilor nostri inaintasi cu dreapta si credincioasa slujba, iar astazi ne slujeste noua cu dreapta si credincioasa slujba. De aceea, noi, vazind dreapta si credincioasa lui slujba catre noi, l-am miluit cu deosebita noastra mila si i-am dat in tara noastra, in Moldova, satele anume Cornestii si Miclauseni si Lozova si Sacarenii si Vornicenii si Dumestii Și Tiganestii Și Lavrestii si Sadova si Homicesti. Toate acestea sa-i fie de noi uric, cu tot venitul lor, lui si copiilor lui, si nepotilor lui, si stranepotilor lui, si rastranepotilor lui si intregului lui neam, cine se va alege cel mai apropiat, neclinit niciodata, in vecii vecilor».
[în sus]Economia locală
133 de gospodării din Vorniceni sunt conectate la apeduct, restul populației este asigurată prin intermediul a 394 fîntîni, inclusiv obștețti 238 și 12 apeducte. Lungimea apeductului este de 21,6 km. Satul Vorniceni este electrificat cu excepția a 80 de case. Cu energie termică sunt alimentate obiectivele social-culturale prin cazangerii autonome mici.
În localitate activează ansamblul folcloric Rotunda, înfiinţat în 1998, participant şi laureat a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Fanfara satului înfiinţată în 2004 numără 9 membri şi este prezentă la toate manifestaţiile din comunitate şi întreaga zonă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1781
- Populația:
- 1297 locuitori
Mocra este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Din componenţa comunei fac parte localităţile Şevcenco, Basarabca, Zaporojeţ și Mocra. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 100 km de Chișinău. Populaţia satului Mocra alcătuia 1297 de oameni în anul 2011. Satul Mocra a fost menționat documentar în anul 1781.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.