23 noiembrie 2024, 16:19 views 35746
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Ghindeşti, raionul Floreşti

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1956
Populația:
1841 locuitori

Ghindeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, oraşul Ghindeşti are o suprafaţă de circa 0.83 kilometri pătraţi și un perimetru de 5.38 km. Orașul Ghindești este situat la o distanţă de 13 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia orașului constituia 1841 locuitori, dintre care 46.44% - bărbaţi și 53.56% femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul orașului este următoarea: 74.63% - moldoveni, 12.93% - ucraineni, 10.91% - ruşi, 0.05% - găgăuzi, 0.16% - bulgari, 0.10% - polonezi, 1.14% - alte etnii.Î

n orașul Ghindeşti au fost înregistrate 674 gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Ghindești este unul dintre cele mai tinere orașe din Republica Moldova. În anul 1952, prin decizia Consiliului de miniștri al RSSM a fost aprobat proiectul de construcție a unei fabrici de zahăr în raionul Florești, în apropierea satului Ghindești, pe malul stîng al Răutului, în apropierea căii ferate Rîbnița–Florești–Bălți și a automagistralei Chișinău – Soroca.   Fabrica de zahăr cu capacitatea zilnică de prelucrare a 25 mii centnere de sfeclă de zahăr a fost pusă în funcțiune în octombrie 1956. Pe lîngă fabrică, din 1956 a început să crească orășelul muncitorilor care a primit denumirea Leninsk. Aici s-au construit case de locuit, magazine, atelier de deservire socială, cantină, școală medie, casă de cultură, bibliotecă, club, apeduct, spital, 2 puncte medicale, creșă-grădiniță, etc. În apropierea fabricii de zahăr a fost construit un punct de îngrășare a animalelor care a devenit cu timpul unul din cele mai mari complexe zootehnice de îngrășare a bovinelor.

Din anul 1992 orășelul poartă denumirea de Ghindești, iar în anul 1998 a primit statutul de oraș.

[în sus]Resurse naturale

Resursele funciare ale orașului constituie 4351 ha, cea mai mare parte fiind terenurile cu destinație agricolă – 2.295 ha sau 53% din suprafața totală. Din totalul terenurilor agricole 1 632 ha sînt pămînturi arabile, 208 ha livezi și restul 455 ha pășuni. În afară de aceasta 33 ha sînt ocupate de fîșiile forestiere și 55 ha – de drumuri.

[în sus]Economia locală

Potențialul economic al orașului este reprezentat de Fabrica de zahăr din Ghindești, care s-a modernizat continuu, sporindu-și capacitatea de prelucrare pînă la 3.000 tone de sfeclă de zahăr într-o tură. După privatizare fabrica a devenit societate cu răspundere limitată „Ghindești-Cristal”. În orașul Ghindești își desfășoară activitatea o subdiviziune a fabrici de confecții „Portavita”. Rețeaua de comerț este reprezentată de 10 unități de comerț și o piață agricolă. În oraș funcționează filiala unei bănci comerciale.

[în sus]Sfera socială

Sistemul educațional al orașului Ghindești cuprinde grădinița de copii, o școală medie de culturăn generală, un centru al medicilor de familie, o bibliotecă publică și un stadion. Biserica Sf.Spiridon din orașul Ghindești a fost construită în anul 2000.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.